SLOVENSKÉ PYRENEJE: V NÁROČNÝCH PODMIENKACH ZVÍŤAZILI PRETEKÁRI DUKLY

Už po 56.krát privítal Kláštor pod Znievom tretiu augustovú nedeľu elitných cyklistov mužov a žien na tradičnom podujatí Slovenské Pyreneje. Preteky s medzinárodnou účasťou sú zaradené aj do Slovenského pohára. Pretekárov privítalo nevľúdne počasie, keď najmä v závere pretekov prerástol dážď do prudkých prietrží a z cesty sa stával často potok. Do náročných podmienok sa vydal silný, 130členný pelotón. V jeho radoch nechýbala kompletná zostava Dukly Banská Bystrica, no ani kontinentálny český celok CK Příbram, reprezentácie Saudskej Arábie a Bahrajnu, Favorit Brno, líder súťaže Marek Čanecký z rakúskeho BMC Amplatz, či kompletná slovenská juniorská špička, ktorá si vrámci projektu Vybrané preteky chcela zmerať sily s najlepšími slovenskými mužmi.

V pelotóne sa začalo nastupovať už od začiatku, aktívni boli najmä naši pretekári. Nakoniec sa v prvom kole podarilo odpútať pätici Fejes (Bátorfi-Maďarsko), Boubal (CK Príbram), Višňovský (Proefekt) a dvojičke Dukly Mahďar, Tybor. Skupina si stále udržiavala náskok v rozmedzí 1-2minút. Za ňou to najmä v druhom kole skúšali rôzne menšie skupinky, kde boli aktívni aj mladí pretekári Dukly Zimány, Lajcha a Harag, ktorí kontrolovali situáciu v každej zo skupiniek. V treťom kole v stúpaní na Vyšehradné zaútočila dvojica Mahďar a Tybor a nedala zostávajúcim kolegom z úniku šancu. Nastolila tvrdé údernícke tempo, ktoré si udržala bez problémov až do konca. V samotnom závere zvíťazil olympionik Patrik Tybor, pred oddielovým kolegom Martinom Mahďarom. Torzo pelotónu, ktoré čítalo zhruba 15 pretekárov, dostihlo aktívnou prácou Čaneckého a pretekára Tinkoffu Kolářav záverečnom stúpaní trojicu odpadlíkov z vedúcej skupiny a začal boj o tretie miesto. Najviac síl mali v poslednom stúpaní Čanecký s dvojicou Dukly Bellanom a Haringom. Práve mladučký Bellan zaútočil a osamotene si prišiel pre tretie miesto pred Čaneckým. Martin Haring potvrdil dominanciu Dukly a obsadil piate miesto. Presadili sa aj mladí pretekári Dukly, keď Zimány skončil ôsmy, Lajcha jedenásty a Harag sedemnásty.

Víťazom súťaže horských prémií sa stal Patrik Tybor pred Martinom Mahďarom.

„Po návrate z olympiády som sa ešte minulý týždeň v Poľsku necítil až tak dobre, bolo to asi aj časovým posunom a ozimením, no dnes sa mi napriek počasiu išlo fajn. V Kláštore sú vždy pekné preteky a som rád, že som si zopakoval víťazstvo z roku 2014“ povedal víťaz Patrik Tybor.

„Ide sa mi postupom času lepšie a lepšie po návrate z náročného podujatia v Číne. Minulý týždeň som už šiel vcelku obstojne preteky v Poľsku, kde som získal UCI body a aj preto som dnes relatívne zavčasu zaútočil. Aj keď počasie neprialo, boli to pekné preteky s dobrým koncom pre Duklu“ zhodnotil druhý pretekár v cieli Mahďar.

„Naše ciele boli jasné, zvíťaziť a obsadiť kompletné stupne víťazov. Mali sme niečo naplánované a vyšlo nám to. Som rád, že sme pretekali aktívne, verím, že podobný spôsob pretekania budeme postupne predvádzať aj na väčších UCI pretekoch. Cieľom bolo eliminovať najmä Čaneckého, čo sa podarilo, aj keď bol samozrejme silný. No mali sme početnú prevahu a chlapci ukázali trochu disciplíny a plnili príkazy, čo sa hneď ukázalo aj na výsledku. Budúci týždeň nás čakajú opäť domáce podujatia, kritérium v Rajeckých Tepliciach a Majstrovstvá Slovenska v časovke družstiev, potom sa predstavíme v susedných Čechách na pretekoch UCI 2.2 Kolem Jižních Čech, ktoré budú poslednou previerkou pre reprezentantov nominovaných na Majstrovstvá Európy. Ihneď po nich sa dve dvojice Tybor-Kováč a Palčák-Bellan predstavia na prestížnej časovke dvojíc Duo Normand zaradenej do 1.kategórie UCI v konkurencii prokontinentálnych tímov. Túto časovku pred pár rokmi ovládol i sir Bradley Wiggins, uvidíme, ako sa bude dariť našim. Do tímu sme dostali novú mechanickú pomoc, rezervné časovkárske bicykle tímu Lampre-Merida, takže naši najlepší časovkári majú momentálne to najšpičkovejšie vybavenie a samozrejme novú motiváciu do záveru sezóny“ povedal športový riaditeľ Martin Fraňo.

Foto: Jitka Šidlová