CYKLISTI DUKLY SA VÍŤAZNE PREDSTAVILI NA ZÁVEREČNÝCH KOLÁCH PRETEKOV SLOVENSKÉHO POHÁRA

Po úvode sezóny, keď sa v nabitom medzinárodnom kalendári tím Dukly v domácich podmienkach objavoval na pretekoch len sporadicky, sme využili záver sezóny na pretekanie na Slovenskom pohári. Po víťazstve na Slovenských Pyrenejách čakalo duklákov dvojkolo v Rajeckých Tepliciach a majstrovská časovka družstiev.

V peknom prostredí kúpeľného mestečka zaútočila dvojica Kováč-Tybor a získavala postupne body v prejazdoch a bodovačkách. Nakoniec sa z víťazstva tešil Maroš Kováč, pred Patrikom Tyborom, dobrým bojovným výkonom obsadil Juraj Bellan tretie a Jozef Palčák štvrté miesto.

V nedeľňajších pretekoch, Majstrovstvách Slovenska v časovke družstiev, sa predstavili znovu všetci cyklisti Dukly. Už od štartu boli rozdiely v prejazdoch jednotlivých okruhov tesné a až do posledných kilometrov nebol jasný víťaz, či presné rozdelenie medailí. Nakoniec sa prekvapenie nekonalo a zvíťazilo družstvo Dukla Banská Bystrica A (Palčák, Kováč, Tybor, Bellan) s náskokom 52 sekúnd pred tímom Dukla Banská Bystrica B (Mahďar, Lajcha, Harag a stážista Cully). Bronzovú medailu získal tím CK Witzenman Vlkanová (Nagy, Špilák doplnený o dvojicu duklákov Kováčik, Zimány) so stratou 59 sekúnd, keď na nepopulárne štvrté miesto odsunuli tím Firefly so stratou 1:25min.

Po znovuzavedení tejto disciplíny do programu Majstrovstiev Slovenska si už tretí titul pripísal Jozef Palčák, ktorý sa stal novodobým rekordérom, k dvojici Fraňo, Bátora so ziskom dvoch titulov sa pridala i dvojička Tybor, Kováč, pre Bellana to bol premiérový titul v tejto disciplíne.

„Časovku družstiev mám rád. Mali sme možnosť si vyskúšať nové špeciály Merida. Bolo to ostré pretekové preverenie síl, nakoniec sme ani našej rezerve nenadelili až tak veľa, boli to pekné preteky“, povedal najskúsenejší pretekár Maroš Kováč.

„Časovku družstiev sme obsadili komplet, po zložení dvoch tímov, sme doplnili aj dvoch pretekárov do tímu Vlkanovej. Časovka družstiev má svoje špecifiká a je rozdielna oproti tej individuálnej. Pretekári sa musia naučiť ísť ju vyrovnane, s citom, dokázať prežiť špičky na čele a rýchlo zregenerovať v závetrí. Je to veľmi populárna disciplína na etapových pretekoch, kde často dokáže výrazne zamiešať karty v celkovom poradí, aj z tohto dôvodu sme si nenechali ujsť príležitosť nacvičiť si ju naostro. Samozrejme naše áčko s ňou má suverénne najviac skúseností, šlo pekne vyrovnane. Ďalším dôvodom bolo i blížiace sa podujatie UCI 1.1 Duo Normand vo Francúzsku, kde sa predstavia naše dve dvojičky Kováč-Tybor a Bellan-Palčák. Rekord trate drží Voigt s Boardmanom, chlapci budú mať možnosť sa porovnať s kvalitnou časovkárskou konkurenciou. Navyše Bellana čaká aj časovka na Majstrovstvách Európy“, zhodnotil vystúpenie zverencov Martin Fraňo.

Bohužiaľ na poslednú chvíľu bolo zrušené podujatie Kolem Jižních Čech, o čom sme sa dozvedeli len pol dňa pred odchodom, z dôvodu neakceptovania českou políciou. Toto UCI podujatie pasovalo do plánu prípravy na Majstrovstvá Európy, kde sa predstaví pätica pretekárov Dukly, v kat. Elite Tybor a Mahďar, spolu s bratmi Saganovcami, Čaneckým a Kolářom. V kategórii U23 na Európu odcestujú Bellan, Harag a Zimány, ktorých doplnia Kvietok a Malovec.

„Zrušenie Kolem Jižních Čech bolo veľkým škrtom v príprave, preto sme narýchlo zariadili sústredenie v Banskej Bystrici pre dvadsaťtrojkárov. Počas ťažkého týždňa sme kombinovali rýchle tréningy, jazdu v „kolotoči“, jazdu za autom až do maxima, či dlhý 7hodinový tréning doplnený o regeneráciu vo VŠC Dukla. Záver týždňa sme pretekovo z plnej prípravy strávili v Spišskej Novej Vsi na pretekoch Slovenského pohára. Nebol to ideál, ale vzhľadom na okolnosti zrušenia pretekov maximum, čo sme v príprave na Európu mohli urobiť“, zhodnotil záverečnú prípravu Martin Fraňo.

Aj preteky v Spišskej Novej Vsi našim vyšli napriek pretekaniu z plnej záťaže. V časovke do vrchu obsadili kompletné stupne víťazov v poradí Tybor, Mahďar, Kováč, Haring a Bellan. Pretekári absolvovali po časovke ešte tréning a v nedeľu mali pokyny jazdiť na krásnom kritériu ulicami mesta Spišská Nová Ves aktívne. To splnili do bodky a dokázali to aj výsledkami. Z víťazstva sa tešil olympionik Patrik Tybor, ktorý sa zároveň usadil na čelo celkového poradia Slovenského pohára. Na druhom mieste skončil Kováč, tretí Palčák, štvrtý Bellan a šiesteho Haringa vytlačil z finančne hodnotenej piatej pozície domáci Schwabik. Aktívne pretekali aj ostatní pretekári v peknom a slnečnom počasí.

„Z nasadenia počas víkendu som spokojný. Počas týždňa najmä mladí pretekári absolvovali dosť veľké zaťaženie, rovnako tak Haring na reprezentačnom sústredení v Tatrách. Využili sme naozaj tento týždeň na maximálny ťažký tréning. V utorok čaká mladých pretekárov ešte pretekanie na Regionálnej cyklistickej lige, plus nejaké ďalšie tvrdé tréningy. Záver už bude vo fáze ladenia, keď sa tím zúčastní aj na poslednej majstrovskej súťaži v časovke do vrchu na Martinské Hole v nedeľu. Naša pätica potom odletí do Francúzska na Majstrovstvá Európy. Sezóna ale pre nás ani zďaleka nekončí. Haringovi začína cyklokrosová sezóna v Poprade a na sérii EKZ vo Švajčiarsku. Po Európe sa dve dvojičky zúčastnia na pretekoch UCI 1.1 vo Francúzsku Duo Normand, Bellan sa predstaví na Majstrovstvách sveta v Katare a potom absolvujeme prípravu na záverečné turné pretekov, keď nás čakajú náročné podujatia UCI 1.kategórie v konkurencii World a prokonti tímov Tour of Sharjah v Emirátoch a Tour of Taihu, kde ukončíme cestnú sezónu a pretekári si užijú odpočinok po náročnej a dlhej sezóne“, priblížil Martin Fraňo plány na záver sezóny.