KONTINENTÁLNY CYKLISTICKÝ TÍM DUKLA BANSKÁ BYSTRICA OZNÁMIL SÚPISKU NA ROK 2024

Cyklistický tím Dukla Banská Bystrica vstupuje do novej sezóny 2024 s obmenenou súpiskou. Po avizovanom odchode Lukáša Kubiša a Martina Chrena doplní tím trojica talentovaných mladíkov – Samuel Kováč, Dominik Dunár a Róbert Jackuliak. Dukla tým opäť omladí a s vekovým priemerom 20,7 roka bude patriť k „najmladším“ kontinentálnym zoskupeniam. Výrazne omladila už koncom minulého roka, no i napriek vekovému priemeru dokázala ku koncu OH kvalifikácie nazbierať 573 bodov UCI, pričom bodovali všetci jej pretekári. Šance na bohatý program a predstavenie na profesionálnej pôde dostanú jej jazdci i nasledujúci rok.  

Každoročne dochádza ku zmenám, ktoré však na prelome blížiacich sa rokov nie sú také výrazné ako v minulosti, aj keď jedno meno výrazne rezonuje. Po piatich sezónach v drese Dukla Banská Bystrica opúšťa tím líder Lukáš Kubiš, ktorý mieri do českého tímu Elkov Kasper.

„Lukáš u nás prakticky začínal s väčšou cyklistikou po prestupe z juniorskej kategórie zo ZP Šport Podbrezová. Za tých päť rokov u nás sa posunul na vysokú úroveň, dokázal víťaziť v pretekoch UCI. Zažili sme si za tých päť rokov mnoho krásnych úspechov, i nejaké pády, čo k športu samozrejme patrí tiež.  Tento rok si pripísal tri víťazstvá, z toho dvakrát premiérovo na jednorázovkách. Solídne bolo aj jeho 5. a 7.miesto v etapách Okolo Slovenska, či 39.miesto na jeho prvých elitných ME. Z mladého ambiciózneho chalana sa stala slovenská jednotka v rankingu UCI súčasnosti. Rozumieme jeho potrebe zmeniť niečo v kariére a získať tým nový impulz a motiváciu a želáme mu veľa šťastia v jeho ďalšom pôsobení. Veríme, že sa mu bude dariť minimálne tak, ako tomu bolo v drese Dukly. Odovzdali sme ho ako slovenskú rankingovú jednotku. No nikdy nehovor nikdy. Je možné, že sa naše cesty niekedy znova stretnú. Minimálne tento rok ako súperi, keďže Elkov je našim tradičným súperom na mnohých podujatiach v okolí. Bol príkladom mladíka, ktorý sa tvrdou prácou a zarputilosťou dokázal rýchlo udomácniť v kategórii mužov, čo vyústilo aj v pekné výsledky, či už na Tour de Avenir, účasť na OH v Tokiu, či iných víťazstvách na pretekoch UCI, ktorých dosiahol v drese Dukly celkovo osem. No máme nových talentovaných mladíkov, ktorých čaká minimálne rovnaký progres, šancí na to budú mať dostatok,“ zhodnotil Lukášov odchod a pôsobenie Martin Fraňo, športový riaditeľ.

Tím sa tak opäť omladí, nakoľko Duklu opúšťa aj ďalší eliťák Martin Chren, ktorý sa chce viac špecializovať na dráhu v drese Prostejova.

Zbytok mladučkého tímu zostáva a pokúsi sa opäť poskočiť výkonnostne aj výsledkovo po kvalitnej náročnej sezóne 2023. Ku sedmičke Dávid Kaško, Filip Lohinský, Pavol Rovder, Simon Nagy, Jakub Galovič, Samuel Tuka a Denis Hoza sa pridá trojica nových pretekárov.

Z tímu CAT Trenčín prestupuje člen reprezentácie v kat. U23 Samuel Kováč, ktorý bol už v Dukle ako stážista v sezóne 2022. Solídny vrchár, 79.pretekár ME 2023 U23, bronzový medailista z MSR U23 v pretekoch jednotlivcov aj v časovke sa bude chcieť vo svojej tretej sezóne U23 ukázať na vrcholných podujatiach. Z kategórie juniorov prestupuje dvojica Dominik Dunár (Willebrord Wil Vooruit) a Róbert Jackuliak (CK MŠK Žiar nad Hronom). Prvý spomínaný je juniorským majstrom SR v časovke, v ktorej obsadil 16.miesto na MS a na svetových pohároch viackrát končil v top 20, Róbert Jackuliak bol platným členom reprezentácie juniorov a obsadil 68.miesto na MS juniorov v cyklokrose.

„Na jednej strane nám odchádza líder Kubiš a druhý eliťák Chren, na druhej nám prichádza trojica mladíkov. Náš cieľ je ponúkať možnosti slovenským mladým pretekárom, každoročne dostane šancu minimálne jeden prvoročák. Rovnako ako v minulosti Kubiš sa aj tento rok veľmi dobre ukázal prvoročák Galovič. Veríme, že máme vyrovnanú desiatku pretekárov s rôznymi prednosťami. Do kategórie elite prechádza Rovder a Nagy, zvyšná sedmička mladých pretekárov bude tvoriť kostru reprezentácie do 23 rokov. Chceme dať šancu mladíkom sa rozvíjať a presadiť. U nás určite budú mať dostatok príležitostí ukázať, čo v nich je. Veríme, že tak ako to ukázali na GP Chantal Biya, či na MSR do 23 rokov v tejto sezóne, že aj bez Kubiša vedia byť úspešní, pretekať a dosahovať dobré výsledky, budú to ukazovať i v nasledujúcej sezóne. Každý z nich má šancu, každý má iné prednosti, v časovke, šprinte, či v kopcoch. Z toho vyplýva, že budeme vzhľadom na preteky mať rôznych lídrov na rôzne typy pretekov. Tím je mladučký, vekom mladší ako vlani, veď celkový vekový priemer je 20,7 roka na vstupe do novej sezóny, čím sa stávame jedným z najmladších kontinentálnych zoskupení na svete. Mladíci nemajú ešte dostatok skúseností, no na druhej strane si od nich sľubujeme veľkú motiváciu, bojovnosť, dravosť a aktivitu, pretože u nás dostanú obrovské priehrštie šancí aj na individuálne presadenie sa, čo je v tomto veku rozvoja najdôležitejšie a nie bežné. Dukla skončila v rankingu európskych kontinentálnych tímov 2023 na 19.mieste so ziskom 573 bodov, čo je takmer dvojnásobný nárast oproti vlaňajšku, keď sme porazili napr. všetky talianske kontinentálne tímy. A to napriek tomu, že sme v najnižšom možnom počte a jazdíme preteky na „jednu partiu“. Budeme sa snažiť vysoko nastavenú latku aj s takto mladučkým zoskupením udržať,“ povedal na margo novej zostavy Martin Fraňo.

Tím bude tréningovo opäť rozdelený na dve časti. Trenčiansku skupinu bude viesť Maroš Kováč a patriť do nej budú Kováč, Dunár, Lohinský, Nagy a Galovič, tá banskobystrická bude pod vedením Martina Fraňa v zložení Rovder, Kaško, Tuka, Jackuliak a Hoza. Dukla bude jazdiť opäť na bicykloch Merida, s osadením Shimano a kolesami No Limmited. Obliekať ho bude slovenská firma Nyna. Črtá sa aj pretekový kalendár, po sústredeniach v Španielsku úvod pretekovej sezóny strávi Dukla tradične v Grécku, zopakuje si „gravelové jednorázovky“ v Dánsku, samozrejmosťou sú preteky V4 či Okolo Slovenska v novom termíne. Vyvrcholením sezóny budú ME a MS v septembri. Pavol Rovder sa predstaví na ME v dráhovej cyklistike už v úvode sezóny. Podrobnejšie predstavenie sponzorov, kompletného pretekového programu, cieľov tímu a ďalších zaujímavých noviniek prebehne na tradičnej tlačovej konferencii tímu pred začiatkom pretekovej sezóny.

 Realizačný tím:

Martin Fraňo (športový riaditeľ a hlavný tréner)

Maroš Kováč (asistent športového riaditeľa a trénera)

Tomáš Líška (masér)

Patrik Tybor (mechanik)

Katarína Ďurková (PR manažér, sociálne siete)

Pretekári:

Pavol Rovder, Dávid Kaško, Samuel Tuka, Filip Lohinský, Simon Nagy, Jakub Galovič, Denis Hoza, Samuel Kováč, Dominik Dunár, Róbert Jackuliak

 

Ilu